Świętuj Światowy Dzień Higieny Rąk z Ecolab, 5 maja 2018

37 000 pacjentów w Europie umiera na skutek bezpośrednich powikłań zakażeń szpitalnych. Zgodnie z wyliczeniami, zakażeniom tym można zapobiec w 20-30% dzięki promocji higieny i działalności epidemiologicznej.

Higiena rąk to bardzo łatwy sposób na poprawę higieny – i ważny aspekt zapobiegania zakażeniom w opiece zdrowotnej.
Niestety szacuje się, że procedury higieny są przestrzegane przez pracowników opieki zdrowotnej tylko w 40%.

5 maja to ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia Dzień Higieny Rąk. Ecolab aktywnie uczestniczy w kampanii.

Dlaczego 5 maja?
Każdy pracownik opieki zdrowotnej powinien dezynfekować lub myć ręce zgodnie z 5 momentami higieny rąk, na przykład przed kontaktem z pacjentem. 5 maja jest więc datą symboliczną, dodatkowo przypominająca o pięciu momentach (5.5).

Jakie są plany Ecolab na ten rok?

• Bierzemy udział w kampanii w mediach społecznościowych: pracownicy opieki zdrowotnej na całym świecie pokazują swoje zaangażowanie w higienę rąk. WHO przygotowało specjalną tablicę, na tle której należy się sfotografować i umieścić zdjęcie na platformie Facebook lub Twitter. W ubiegłym roku pomogliśmy wypromować setki zdjęć, w tym roku zamierzamy osiągnąć jeszcze więcej.
  • Wprowadzamy również nasz nowy Program Higieny Rąk, składający się z 4 elementów: technologii, szkoleń, serwisu i informacji. Z nim szpitale mogą podnieść poziom przestrzegania higieny rąk. Dążymy do tego, aby pomagać naszym klientom osiągnąć czystsze, bezpieczniejsze, zdrowsze szpitale, zmniejszając ryzyko zakażeń szpitalnych oraz poprawić efektywność, dzięki naszym programom.